Tron is een gedecentraliseerd platform voor het delen van inhoud en entertainment dat gebruikmaakt van blockchain-technologie. Tron Coin, handelend onder symbool TRX, is de valuta waarmee gebruikers transacties uitvoeren op dit platform. TRX heeft een marktkapitalisatie van ongeveer $ 1 miljard en behoort tot de top 20 cryptocurrencies naar marktkapitalisatie op basis van gegevens van CoinMarketCap. In dit artikel behandelen we verschillende zaken, zoals de geschiedenis van Tron, de Tron koers en de toekomst van Tron.
Achtergrond van de ontwikkeling van Tron
De entertainmentindustrie is zeer concurrerend. Tussen de makers van inhoud en de consument zitten meestal “tussenpersonen”. Goede voorbeelden zijn Netflix, dat actief is in de filmindustrie, en Spotify voor de muziekindustrie. Deze platforms definiëren de regels die makers van inhoud en consumenten moeten volgen om hun platforms te gebruiken. Dergelijke platforms kunnen gebruikers zelfs de toegang tot hun platforms ontzeggen wanneer ze een aantal van hun ‘regels’ schenden. Het is zeer waarschijnlijk dat sommige goede content nooit bij de consument terechtkomt, aangezien deze platforms beslissen wat wel en niet wordt gedeeld.
Tron is in 2017 opgericht om een peer-to-peer-netwerk te bieden waar entertainers en contentmakers, tussenpersonen in deze branche kunnen vermijden. Een contentmaker kan dus zijn of haar content hosten op een gedecentraliseerd grootboek. Wereldwijde consumenten kunnen de maker van de inhoud rechtstreeks betalen om toegang te krijgen tot hun inhoud, waardoor tussenpersonen zoals Netflix worden geëlimineerd.
Stichting Tron
Tron heeft, net als veel andere op blockchain gebaseerde netwerken, een community die ervoor zorgt dat het netwerk zijn doelen en mandaat bereikt. De Tron Foundation is in Singapore opgericht als een non-profit entiteit. De rol van de stichting is om het netwerk te bedienen en te beheren om de principes van eerlijkheid, openheid en transparantie te bereiken en tegelijkertijd het ontwikkelingsteam te ondersteunen. Tron Foundation is goedgekeurd door de Accounting and Corporate Regulatory Authority, die de naleving garandeert.
De oprichter van Tron
Tron is het geesteskind van Justin Sun, die op 26-jarige leeftijd aan het project begon te werken. Justin creëerde ook Peiwo, een live streaming-app met meer dan 10 miljoen gebruikers die behoort tot de eerste vijf platforms die cryptobetalingen accepteerden.
Het platform is gebouwd op open source-code, waardoor ontwikkelaars gemakkelijk het netwerk kunnen blijven verbeteren. Er zijn verschillende producten gebouwd op het Tron-netwerk. Een goed voorbeeld zijn de crypto-puppy's die tijdens het Chinese nieuwjaar zijn gelanceerd.
Tron ICO
De Tron stichting heeft van 31 augustus tot 2 september 2017 een ICO uitgevoerd, waarbij de Tron-prijs 0,00186 USD (0,00000038 BTC) was. Deze ICO bracht 70.000.000 USD op. Het aantal TRX-munten is beperkt tot 100 miljard. TRX werd genoteerd op CoinMarketCap toen de waarde op 13 september 2017 $ 0,002 was. Tron kwam op de markt toen ICO's in landen als China werden verboden en verschillende landen probeerden regelgevingskaders te bedenken. Desalniettemin bereikte de Tron koers het hoogste punt ooit op 5 januari 2018. Tron werd toen verhandeld op $ 0,30. Het grootste deel van de activiteit op het Tron-netwerk kwam voornamelijk uit Azië, maar heeft zich sindsdien verspreid naar andere delen van de wereld.
Overschakelen van Ethereum naar Mainnet TRX-protocol
Tron is oorspronkelijk op de Ethereum Blockchain gebouwd als een ERC-20-token, net als veel andere digitale middelen die gedeelde grootboeken gebruiken. De ontwikkelaars vonden het op een gegeven moment beter om een onafhankelijk netwerk te ontwikkelen en los te breken van de Ethereum Blockchain. Het Tron Mainnet werd gelanceerd in mei 2018. Tron migreerde zijn netwerk tussen 21 en 25 juni 2018.
De verschuiving is gemaakt om het voor ontwikkelaars gemakkelijk te maken om gedecentraliseerde apps te maken omdat het Java gebruikt, de meest voorkomende programmeertaal. Transactiesnelheden werden ook sterk verhoogd na de netwerk verschuiving. Tron bereikt snelheden van 2.000 TPS, wat ver boven dat van het ethereum-netwerk gaat.
Ontwikkeling en toekomst van het Tron-netwerk
Tron Foundation bedacht zes fasen om haar langetermijn plannen te demonstreren. Zo werd een roadmap ontworpen om het netwerk naar 2027 te brengen.
De Exodus-fase werd gemaakt om zich te concentreren op gegevensbevrijding. De fase duurde tot december 2018. Het belangrijkste doel van die fase was om makers van inhoud een gratis en betrouwbaar platform te bieden om gegevens te publiceren, op te slaan en te verspreiden.
Het Tron-netwerk bevindt zich momenteel in de Odyssey-fase die is ontworpen om 18 maanden te duren en is gericht op empowerment van content. Het doel is om makers van inhoud te stimuleren met een redelijk rendement en open distributie en verspreiding. Na Odyssey zijn er nog vier andere etappes. Ze omvatten Great Voyage, Apollo, Star Trek en Eternity. Het Tron-netwerk wordt al gezien als een directe concurrent van het ethereum-netwerk, zoals blijkt uit ICO's die zijn gelanceerd met behulp van Tron-20-standaarden.